Körling Nedir? Körling Nasıl Oynanır: Curling Oyun Kuralları
Körling Nedir? Körling Nasıl Oynanır: Curling Oyun Kuralları
Buz üstünde gülle kaydırma prensibiyle oynanan curling, Türkçede kullanılan ismiyle “körling”, son yıllarda yükselişe geçen spor dalları arasında yer alıyor. Özellikle kış olimpiyatlarında dikkatleri üzerine çeken ve çok sayıda yeni hayran kazanan curling, alternatif bir takım oyunu olmasıyla da merak uyandırıyor. Peki curling nedir, nasıl oynanır, biliyor musun? İşte curling sporu hakkında bilmen gereken her şey…

Körling Nedir?
Sporun orijinal ismi olan “curling”, İngilizcede “dönmek, kıvrılmak” anlamlarını ifade ediyor. Buz üzerinde ilerleyen körling taşı, kayma esnasında kendi etrafında dönüyor ve spor dalının ismi de bu hareketten geliyor. Dörder kişilik takımlar halinde oynanan körling, pek çok otorite tarafından buz üzerinde oynanan satranç olarak tanımlanıyor. Strateji, zeka ve fiziksel beceri gibi meziyetler isteyen spor dalı, körling taşlarını hedefe en yakın noktaya doğru kaydırma amacı taşıyor. İki takım halinde oynanan oyunda, toplam atış sayısında hedefe en yakın isabetleri gerçekleştiren taraf, oyunun galibi ilan ediliyor.
Körling’in Tarihçesi
Körling’in İskoçya kökenli bir spor dalı olduğu ve tarihinin 16. yüzyıla kadar uzandığı tahmin ediliyor. 1500’lü yıllarda İskoçya’da donmuş göller üzerinde oynandığı belirlenen oyun, günümüzde en çok İskoçya’da ve coğrafi olarak Körling’’e en müsait ülkelerden biri olan Kanada’da oynanıyor. Olimpiyatlar bünyesine de kabul edilen ve her geçen gün daha fazla ülkede oynanmaya başlanan körling, profesyonel düzeyde WCF ve ECF gibi federasyonlar tarafından idare ediliyor. Ulusal liglerin gelişmesiyle daha da yaygınlaşan ve hayran sayısını her geçen gün arttıran Körling’in önümüzdeki yıllarda daha da popüler bir hale geleceği öngörülüyor.
Körling Nasıl Oynanır?
Körling, buz üzerinde taş kaydırma gibi basit bir prensibe sahip olsa da, müsabakalarda çok sayıda noktaya dikkat ediliyor. Peki körling, orjinal ismiyle curling nasıl oynanır? İşte bu keyifli spor dalına dair birkaç ipucu…
- Körling oyununda dörder kişiden oluşan iki takım, birbirleriyle mücadele ediyor. Takımlarda birer kişi körling taşını atmakla görevliyken birer kişi de gözlemci ve yönlendirici olarak görev alıyor. Diğer ikişer kişi ise hareket halindeki taşın ön bölümünü süpürme görevini üstleniyor.
- Körling, pist ucunda yer alan merkez hedefe en çok sayıda taş bırakma amacını güdüyor. Bu nedenle de itilen taşın hızını tam merkezde duracak şekilde ayarlamak ve rakibin taşını merkezden uzaklaştırmak ve rakibin bir sonraki hamlesini tahmin etmek gibi zorunluluklar, körlingi son derece stratejik bir oyun haline getiriyor.
- Takımlar, kendi taşlarını hedefe doğru sırayla atıyor. Takım atıcılarının gerçekleştirdiği atışlarda bir kişi, güllenin gidişini takip edip takım arkadaşlarına yönlendirmede bulunurken iki oyuncu ise zemini süpürüyor. Süpürme işleminin doğru şekilde gerçekleşmesi, taşın hızını artırma ve hedefe ulaştığında durmasını sağlama gibi görevler üstlendiğinden oyunun kaderini belirliyor.
- Oyun sonunda her iki takımın yolladığı taşların hedefe olan yakınlığına bakılıyor. Hedefe yakın taş sayısı rakibininkini geçen takım, müsabakanın galibi ilan ediliyor.
Körling Kuralları Nelerdir?
Körling, olimpik bir spor olması nedeniyle müsabakalar esnasında federasyonlar tarafından belirlenen tüm noktalara uyulması gerekiyor. Müsabakaları resmi kimliğe kavuşturacak bazı curling kuralları ise şu şekilde sıralanıyor:
- Körling oynanacak olan pistin 42 x 4,3 metre boyutlarında olması gerekiyor ve bu piste “rink” adı veriliyor. Rinkin bir ucunda iç içe üç halkadan oluşan hedef, yani “ev” bulunuyor. Diğer ucu ise atış gerçekleştirmek için oyunculara tahsis ediliyor.
- Rinkin oyun süresi boyunca -6 derece sıcaklıkta sabit kalması gerekiyor. Rink sıcaklığının artması ya da düşmesi, körling taşının performansını etkilerken oyun içinde de adaletsizlik oluşturabiliyor.
- Granitten üretilen körling taşlarına gülle ya da kaya ismi de verilirken bu parçaların en fazla 19,96 kg ağırlığında olması gerekiyor. Körling taşlarının dış çevresi en fazla 91,4 cm, yüksekliği ise en fazla 11,4 cm olabiliyor. Bu ölçüleri aşan körling taşlarının müsabakalarda kullanılmasına izin verilmiyor.
- Körling taşlarının üzerindeki renkler, takımları ifade ediyor. Maç sonunda değerlendirme yapılırken hangi taşın hangi takıma ait olduğu bilgisine bu renkler sayesinde ulaşılıyor.
- Körling oyuncularının müsabaka esnasında özel Körling ayakkabısı ve özel ekipman kullanmaları zorunlu tutuluyor. Körling ayakkabılarının birinin taban bölümünde, slider adı verilen pürüzsüz bir yüzey bulunuyor ve atış esnasında kayma hareketi yapmak isteyen oyuncu, bu ayağını kullanarak buz üzerinde kayabiliyor. Diğer ayakkabının kayma özelliği bulunmaması ise olası kazaları önleyerek sporcu güvenliğini sağlıyor.
- Körling müsabakası esnasında atış yapacak olan oyuncunun, hog ismi verilen çizgiyi geçmeden önce gülleyi elinden çıkarması gerekiyor. Çizgi geçildikten sonra yapılan atışlar faul olarak kabul ediliyor ve sonucu değerlendirmeye alınmıyor.
- Atıcıların körling taşını ellerinden çıkarmak için kısıtlı bir süresi bulunuyor. Kendilerine tanınan sürede atışını gerçekleştiremeyen oyuncular, atış yapma haklarını yitiriyor ve atış kullanma sırası karşı takıma geçiyor.
- Körling müsabakaları, toplam 10 oyundan oluşuyor ve 73 dakika sürüyor. Her iki takım da birer kez 1 dakikalık mola kullanabilirken oyunlar arasında başka bir mola bulunmuyor. Normal sürenin beraberlikle sonuçlanması durumunda ise 10 dakikalık ek bir uzatma devresi oynanıyor.
- Taşların hedefe olan yakınlığı, atışların tamamı bittikten sonra ölçülüyor. Bu sayede curling oyuncuları, son ana kadar rakibin taşını hedeften uzaklaştırma ve kendi taşını hedefe yaklaştırma şansına sahip olabiliyor.